Oenology (enology; ee-NOL-o-jee) is the science and study of wine and winemaking; distinct from viticulture, the agricultural endeavours of vine-growing and of grape-harvesting. The English word oenology derives from the word oinos, wine (οἶνος) and the suffix –logia study of (-λογία) from the Ancient Greek language. An oenologist is an expert in the fields comprehended by the Viticulture and Oenology designation for oenology-training programmes and research centres that include schooling, training, and education in the outdoor and indoors aspects of wine and the making of wine.
La enología (del griego οἶνος vino y λόγος conocimiento) es la ciencia, técnica y arte de producir vino. El enólogo es el asesor técnico responsable de dirigir el proceso de elaboración del vino. Es el experto que supervisa en la bodega tanto la elaboración, el almacenaje, análisis, conservación, embotellado y comercialización del vino. En inglés se conoce como oenologist, y en francés como oenologue. No se debe confundir con el sumiller, o sommelier, o catador (el que prueba) que realiza la cata, o degustación, de un vino para resaltar las características y calidad de este.